perjantai 6. marraskuuta 2009

Iris rukka


Anni Swanin kirja Iris rukka (WSOY 1970,Porvoo) on tarina oikeastaan orvosta Iris-tytöstä: hänen äitinsä on kuollut ja muusikko-isä lähtenyt maailmaa kiertämään. Iris asuu kasvattiäitinsä Seren ja tämän veljen Tanelin kanssa maalla, kunnes 12-vuotias kouluja käymätön tyttö pyydetään muuttamaan enonsa luokse kaupunkiin opiskelemaan. Iris on aatelisserkkuihinsa verrattuna epäsiisti, huolimaton, sivistymätön ja epäkohtelias ja joutuukin heti pilkan kohteeksi: tyttö on kuin vapaa lintu teljettynä häkkiin. Kirjassa korostuvat Swanin kirjoille tyypilliset aateliston ja maalaisten väliset luokkaerot.

Romaanissa on monta traagista juonenkäännettä: päähenkilö on kirjan nimen mukaisesti Iris-rukka, sillä hänelle tapahtuu paljon raskaita asioita. Iriksen paras ja ainoa oikea ystävä kuolee ja myös hänen enonsa, ainoa, joka välitti Iriksestä tuossa kaupunkilaisperheessä, menehtyy rahahuoliinsa. Enon perhe jää puille paljaille, he joutuvat ottamaan täysihoitolaisia kotiinsa ja Iriksen huoltajaksi tulee eräs opettajatar. Tässä piileekin opetus: hemmotellut lapset eivät enää saakkaan enää nauttia ylellisyyksistä ja he joutuvat käyttämään samanlaisia vaatteita, joita Iriksen päällä haukkuivat.

Kirjan loppuosa kertoo Iriksen tarinan lisäksi paljon myös muista talon lapsista, täysihoitolaisista (kuten Kaarinasta, josta on kirjoitettu oma kirjansa) sekä heidän ystävistään. Iris tuntee suurta halua laulaa ja hän aloittaakin laulutunnit. Romaanissa on tuhkimotarinamaisia piirteitä: köyhä maalaistyttö Iris saa pääosan eräästä musikaalista ja kaikki ihailevat hänen lauluääntään. Kirjan lopussa Iriksen isä tulee hakemaan Iriksen ja yhdessä he muuttavat takaisin maalle, Iriksen lapsuudenkotiin.

Kirjan kieli on hyvin kuvailevaa ja henkilöistä sekä miljööstä piirtyy tarkat kuvat. Huomaa, että kirja on tarkoitettu nuorille ja lapsille: tapahtumat tuntuvat välillä epätodellisille ja niissä on usein opetus. Iriksen tarina on hyvin liikuttava ja surullinen, mutta kaikki päättyy lopulta onnellisesti.

(jatkuu..)




Kuva:http://www.hs.fi/artikkeli/Orpo+ihana+Iris/1076153499866

1 kommentti: