torstai 5. marraskuuta 2009

Anni Swan


Elämä

Anni Emilia Swan (myöhemmin Manninen) syntyi 4.1.1875 Helsingissä. Perheessä oli yhteensä yhdeksän tytärtä. Swan oli jo lapsena kiinostunut kirjoista. Hän kävi tyttökoulua Mikkelissä, kirjoitti ylioppilaaksi Helsingissä, jonka jälkeen hän valmistui kansakoulun opettajaksi. Anni Swan meni naimisiin Otto Mannisen kanssa vuonna 1907 ja he saivat kolme poikaa. (Nämä kaikki seurasivat vanhempiensa jalanjälkiä: heistä tuli myöhemmin kirjailijoita.) Anni Swan kuoli 24.3.1958.




Teokset

Nuoruusiässä kirjoitetut ensimmäiset Swanin teokset oliva lyyrisiä satuja, joista ilmestyi kaikkiaan kuusi kokoelmaa. Hänen ensimmäinen nuortenkirjansa oli Tottisalmen perillinen. Nuortenkirjoja kertyi kaikkiaan yksitoista: esimerkiksi Iris rukka, Pauli on koditon, Kaarinan kesäloma ja Ollin oppivuodet. Anni Swanin nuortenkirjoille on tyypillistä vastakkainasettelu, kuten köyhä ja rikas sekä hyvä ja paha. Joutuminen vieraaseen ympäristöön, kaltoinkohtelu, onnettomat olot ja sisukkaat sankarit ovat myös tyypillisiä piirteitä. Swan otti myös kirjoihinsa aineksia omasta elämästään: esimerkiksi eräät henkilöt kuvaavat hänen siskoaan ja isäänsä. Nykyaikana Swanin kirjoissa huomaa silmiinpistävästi sääty-yhteiskunnan asetelman: on herrasväkeä sekä köyhiä ihmisiä.




Asema ja merkitys

Anni Swanilla on suuri merkitys suomalaisen satu- ja nuortenkirjallisuuden historiassa: hän rakensi pohjaa suomalaiselle satukirjallisuudelle ja loi tyttökirjallisuuden. Swan on arvostetuimpia ja rakastetuimpia lasten- ja nuortenkirjailijoitamme ja hänen koskettavat teoksensa ovat pysyneet suosittuina läpi sukupolvien. Anni Swan oli monipuolinen lahjakkuus: hän kirjoitti satuja, näytelmiä, nuorisoromaaneja ja toimitti myös lasten- ja nuortenlehtiä.




Lähteet:

http://www.mikkeli.fi/fi/sisalto/03_mikkeli_tieto/02_historia/07_kulttuurihistoriaa/02_anni_swan-suomalaisen_kirjallisuuden_uranuurtaja


http://www.lappeenranta.fi/?deptid=13020


http://www.atenakustannus.fi/index.php?pagecat=3&page=kirja&kirjaluokka_id=0&kirja_id=276


http://www.kookas.fi/articles/read/6358


Kuva: Anni Swan (1920-luku) Kustannusosakeyhtiö Otava

2 kommenttia:

  1. Anni Swan ei varmaankaan ollut omaa sukuaan os. Manninen, vaan hänestä tuli Manninen avioliiton kautta?
    T. Senja

    VastaaPoista